Stalen Willem

Een nieuw begeleidingsvaartuig

In het kader van ons vlootvernieuwingsprogramma heeft de Willem de Zwijgergroep scheepsbouwer Keikes opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw begeleidingsvaartuig.

Sinds twee weken heeft het schip de naam “Stalen Willem” en de kleuren zijn ook bekend. Het schip zal in een drietal oud Dordtse kleuren worden geschilderd. Volgens de huidige planning zal het schip begin juni in Dordrecht arriveren.

Aan de Stalen Willem wordt op dit moment hard gewerkt, de romp een aangepaste ECOLINER 900 is reeds klaar, en te bewonderen in de afdeling foto´s van deze site.

Enige feiten:
Lengte: 9.0 meter
Breedte: 3.2 meter
Diepgang: 0.9 meter

De Motor is een Deutz Diesel (TD 226B-4C2) een moderne 4 cilinder turbo diesel van 102 pk, die geheel aan alle milieu eisen voldoet.

Jarenlang (1976 tot 2007) heeft de Willem de Zwijgergroep over een begeleidingsvaartuig kunnen beschikken, bij de meeste leden en oud leden bekend onder de naam: Schipper Koopman. Een schip zoals deze wordt erg gemist, met name bij de programma’s van de zeeverkenners. Maar komend jaar, rond juni, zal zij een vervanger hebben met de naam: Stalen Willem!

De bouw wordt mede mogelijk gemaakt door het BKD fonds, het Rabofonds, de gemeente Dordrecht en de inzet van vele vrijwilligers!