Verslag welpen zomerkamp 2015 Schotland

Hieronder volgt het verslag van het welpenzomerkamp 2015.

We bevinden ons in Schotland voor de battle off the clans.
De clans MacIntosh, Morgan, MaClaren en MacDonald zullen met elkaar de strijd aangaan over wie de komende de 33 jaar over de belangrijke dingen in de hooglanden mag beslissen.

flag-of-scotland-the-color

Zaterdag 15 augustus.
Vanmiddag is het zomerkamp gestart. we zijn met de auto naar Hilversum gereden. We hebben de boel verkend en spelletjes gedaan. Het avondeten was stamppot andijvie. We hebben een spel gedaan met M@M’s, het was leuk en we gaan een nachtspel doen.

Clan Morgan,
Danielle, Daan, Ilze, Lance, Bagheera en Chikai

Vandaag zijn begonnen aan ons jaarlijks zomerkamp, met alle welpen hebben we ons intrek genomen in een clubhuis in Hilversum. Na het uitladen en een verdiende lunch hebben we onze matjes neergelegd zodat we mocht het nodig zijn van onze nachtrust kunnen genieten.
Om de clans te kunnen herkennen en voor de clanbeelding heeft elke clan een banner gemaakt.
Het volgende wat op het programma stond wat de omgeving verkennen en onze grenzen afbakenen.  Bij het eerste spel wat we speelde moesten we onze kleur M@M’s in de bakjes binnen een bewaakte cirkel van een andere clan leggen. Dit alles uiteraard zonder getikt te worden, dan mocht de tikker kiezen tussen en op eten van de veroverde MM of deze omruilen voor een van zijn eigen kleur om zo dubbel te kunnen scoren.
Het avond eten bestond uit een overheerlijke stamppot met spekjes, worst, kaas en als vulling andijvie. De maaltijd werd met een “het heeft heerlijk gesmaakt” zoals de traditie voorschrijft afgesloten. Aansluiten was het tijd voor corvee, want tja geen enkele welp had zijn moeder/vader hiervoor ingepakt ;).
Toen het eindelijk donker was zijn we naar buiten gegaan om het spoor van de kaarsjes te volgen en langs de poortwachter naar de raad van de clans te gaan, hier lieten ze hun strijdkreet horen en de belofte afgelegd om Schotland te verdedigen. Dit alles werd gevierd met vuurwerk en een glas Whiskey.

Zondag 16 augustus
Gisteravond hadden we eerst afgewassen het was best grappig, we gingen om de theedoek vechten. Met het nacht spel moesten we de kaarslichtjes volgen tot de portwachter, toen we verder mochten kwamen we bij de hoofdbazen en we moesten een paar dingen doen om bij de grootste clan te horen en dat was gelukt. Van het spel gingen we andere kleren aan doen en slapen ook werden we nog voorgelezen. Na het verhaal gingen we nog wel fluisteren.

We hebben ontbeten en toen gingen we naar buiten, Highland games en we moesten naar posten toe en de spellen: Timmeren, Hangen, Balken gooien, Hamers gooien, boomstam slepen en toen kwam Nag en Phaona.

Het was een hele leuke dag en we hebben heel veel meegemaakt. Na de lunch gingen we op platte rust. Bij de platte rust gingen we in de slaapzakken met allemaal hondjes. Daarna gingen we verder met de Highland games. Luke heeft een ketting gemaakt, Huub heeft met zijn hoofd in de meel gezetten. We hebben een plank gezaagd. We hebben met een ton gerold, boomstammen geworpen en met hamers gesmeten en onze clan heeft gewonnen. We hebben een toren meel in plakjes gesneden. De highland games waren soms een beetje saai, vooral in de regen maar het was ook leuk.
We aten spaghetti en het was super lekker.

Clan MCD (MacDoneld)
Luke, Jelle, Huub en Marijn

Dag twee van kamp, om goed wakker te worden begonnen we de dag met een volksdans onder de leiding van Chikai. Na het ontbijt, corvee en tandenpoetsen was het tijd voor de Highland games. Op het programma stonden deze morgen: Boomstam werpen, Broek hangen, hamer gooien, boomstam slepen, spijker slaan, Kei werpen. Vermoeid van al deze spelen, welke te ondanks een beetje regen tot een goed einde brachten, genoten we van een eerlijk verdiende lunch met broodjes knakworst. Snel de corvee doen en lekker even uitrusten met een Duckie op onze slaapzak. Met hernieuwde krachten maakte we ons op voor deel twee van de games: Gewicht heffen, het draaien van een autoband, rollen van vat, zo snel mogelijk naar de overkant komen zonder de grond te raken, zagen van de boomstam, voorzichtig meel weg snijden. De games werden afgesloten met een partij getrouwtrek. Na even vrij gespeeld te hebben stond de spaghetti voor ons klaar. De te verwachte regen houd ons binnen zodat we onder leiding van Lungri de nodige prijzen binnen halen door met de juiste nummers BINGO te halen.  De avond wordt afgesloten met een potje Weerwolven.

Maandag 17 augustus
Avondspel, we waren eerst een beetje aan het chillen in de slaapzaal en toen waren we aan het vechten en toen moesten we groep voor groep naar de woonkamer en het leek net een restaurant en toen gingen we bingo spelen en daarna gingen we weerwolven en toen slapen. Zzzzzzzz
Brian Gijs Julia.

Middag logboek
We hebben water, vuur en spons gespeeld, dat was wel leuk. Daarna hebben we wat je voor vuur nodig hebt en daarna gingen we hout sprokkelen dat was heel moeilijk omdat het regende. toen we dat hadden gedaan gingen we vuur maken. het vuur lukte niet goed. Toen gingen we eten.
van Irsa, Hielke, Gijs, Julia en Brian.

Als eerst platte rust, na de platte rust boog maken van een kleren hanger. Daarna kampdoop en de leiding was ook gekampdoopt en alles was heel leuk. We hebben een heel leuk spel gedaan en bij het kampdoop en na de kampdoop hebben we allemaal gedoucht om warm te worden. We hebben daarna nog even platte rust gehad en toen gingen we eten.
Julia, Brian, Gijs, Irsa en Sahi.

Het regende deze morgen (nog) niet bijzonder hard, dus na de ochtend gym van Lungi een goed ontbijt om de dag te beginnen en het corvee vertrokken we het bos in. Na een klein stukje lopen kwamen we aan bij onze spel locatie. Hier speelde we Vuur, Spons en Water. Jullie raden het al Vuur zet de Spons in brand, Spons neemt Water op en Water blust het Vuur. Na een paar ronden werden de druppels groter en vertrokken we naar het clubhuis. Hier werden de beginselen van het vuur maken behandeld. Tijd om dit in de praktijk te brengen. Dus hout sprokkelen, gaatjes in de blikjes maken, wat watten met vaseline erin en de fik er in. Daarna was het de uitdaging om de brandend te houden. Ondanks de door Akela en Phaona gepionierde overkapping was dit nog best lastig. Na de lunch mochten we heerlijk slapen, een voor een kwamen de welpen naar buiten. De oudste eerst, wat zou er toch gebeuren. Er werd een route uitgezet met een aantal posten. De welpen en leiding welke voor het eerste mee waren op kamp mochten dit volgen terwijl ze een ei vast moesten houden. We hebben er dus weer een lading echte welpen bij. Na dit programma mocht iedereen lekker onder de douche en even op gewarmd uitrusten. Voor het eten zijn we begonnen met het maken van een pijl en boog. De mee gebrachte kleerhangers werden vakkundig gedemonteerd, voorzien van twee gaten en van een versiering voorzien. Tijdens het drogen hebben we vrij gespeeld. Het avond eten bestond uit een heerlijke Sheperds Pie. Na het eten hebben we de Bogen voorzien van een elastiek zodat ze ook echt werken. De avond hebben we met het zingen van liederen en een verhaal van Akela. Met een kopje thee in onze buik zijn we heerlijk gaan slapen.

Dinsdag  18 augustus
Als eerst rennen met Akela, we gingen om een bosje heen rennen en sommige kinderen mochten op een bankje zitten, toen gingen we weer terug rennen. Toen we weer terug waren gingen we eten. Gisteravond gingen we bij het vuur zitten en gingen we liedjes zingen en marshmallows roosteren, verhaaltjes lezen en toen gingen we slapen.
Jochem, Naomi, Jeroen, Sanne, Bastiaan en Phaona

We hebben een selfie foto spel gedaan. In de stad moesten we bepaalde foto’s maken van bijvoorbeeld ingebeeld dat je iets doet of bij een bepaald iemand. En we aten pannenkoeken. JIPPIE!!!!!!!!
Bastiaan, Sanne, Naomi, Jochem, Jeroen Macintosch !!!

18 augustus avond
Gisteravond hadden we een leuk spel gedaan. Dat was een smokkelspel en dat was leuk en soms een beetje saai maar het grootste deel leuk. En we hadden lekker geslapen en het ontbijt was weer lekker
Huub, luke, Jelle en Marijn.

Goede morgen, iedereen fris en fruitig wat we gaan rennen met Akela, niet hard maar wel veel :). Snel ontbijten en uniform aan na het corvee. We gaan na de stad, lekker een stukje lopen. In de stad konden de welpen gezellig winkel in en uit. De mevrouw van de intertoys gaf ons zelf een compliment hoe aardig en netjes onze welpen waren. Ze hadden der zelfs een liedje geleerd, over iets met bomen en een olifant. Na het Shoppen hebben we een aantal opdrachten gedaan waarvan een foto als bewijs gemaakt werd. Bij terugkomst was het even platte rust, om met het speelgoed te spelen. Het avond eten bestond uit pannenkoeken in alle kleuren, maten, vormen en beleg. In het donker zijn we opzoek gegaan naar branden torens met Engelsen er onder. Deze Engelsen brachten in de kroeg een fles Whiskey op. Aan de andere kant van het gras veld kon je deze fles inzetten om spieren te kweken. We besloten de avond met een smokkel spel in het hele donker, Zilver van Chikai naar Lungri brengen zonder Nag of Flaps tegen te komen. Nu gaan we lekker slapen en dromen van een mooie zonnige dag.

Woensdag 19 augustus
Het was een donkere avond in  Schotland. Er was een heuse ruilhandel tussen de Shotten en Engelsen. Deze illegale handel met whisky en spieren werd ontdekt door de Engelse politie, waarna Chikai geen whisky meer mocht drinken. Tegelijkertijd werden zilveren munten ingenomen. Bij de voorbereiding van de nachtrust werd door Sahi een episch verhaal verteld over een kabouter genaamd Pinkeltje en een groot huis. De nieuwe dag werd begroet met een traditionele volksdans uit de Hooglanden.
Morgan, Daniëlle, Lance, Daan, Ilze en Bagheera.

Er was een moord gepleegd. Zeven verdachten, moordwapens en locaties moesten onderzocht worden. Uit het onderzoek bleek dat Nach, de moordenaar, Unox om het leven heeft gebracht. Na deze oplossing van Cluedo waren er tosti’s voor iedereen! ook het avondeten was voortreffelijk BBQ!!!!
Morgan, Daniëlle, Lance, Daan, Ilze en Bagheera.

Op de klanken van een “die korte broek kan aan” stonden we op, natuurlijk met korte broek, zonnebril. Na ons ingesmeerd te hebben zijn we gaan dansen op volksmuziek. Vier stappen naar voren; draaien; vier stappen naar achteren; vier stappen naar voren; draaien; vier stappen naar achteren; naar binnen; naar buiten; naar binnen;naar buiten; draaien, los laten en dit herhalen met je nieuwe partner tot we de kring rond waren. Na het ontbijt zijn we begonnen met whisky stoken, de appels werden geschild en het vuur op gestookt. Terwijl het prutje rustig kookte zijn we begonnen aan leven Cluedo. Wie o wie had het gedaan, waarmee en waar. In de pauze hadden we een lekkere Tosti in het zonnetje. Bij deel twee werd duidelijk dat het de thee drinker was met de pion in de keuken. Het avondeten bestond uit een heerlijke BBQ met zelf gemaakte aardappel salade en eigengemaakte appelmoes. Na een overheerlijk ijsje, het onvermijdelijke corvee was het tijd voor een avondspel “krijgt de pest” Handen wassen, tanden poetsen en dromen dat we morgen misschien gaan zwemmen 😉 

20 augustus
We moesten onze kleren verzamelen voor het zwemmen. Toen hadden we speeltijd in het bos en toen ging onze Clan als eerste met de auto van Sherekhan en Hathi naar het zwembad. Daar moesten we wachten, omdat we maar een paar auto’s hadden en niet iedereen erin paste. Toen kwamen de anderen en toen hebben we ons omgekleed en gedoucht en na nog even douchen gingen we allemaal op de glijbaan. En er was een wedstijd en kleuterbad. Het was een hele leuke en drukke middag in het zwembad. En daarna gingen we de whisky op  smaak maken met kleurstof, nootmuskaat, kaneel en vanille, soms wel drie glazen.

Jelle en Marijn
Gisteravond gingen we een whisky soek doen er water tikkers en Phaona was de Engelse kroeg en daar moest je de whisky brengen.
Gijs, Brian en Julia
Vandaag gaan we dan eindelijk zwemmen. Maar eerst de spullen klaar leggen, ochtendgym om even goed wakker te worden, zodat de leiding de tafel kan dekken ;). Na de het eten en de gebruikelijke corvee is het voor sommige even wachten. We gaan namelijk niet in de buurt zwemmen dus wordt er een paar keer heen en weer gereden. Wanneer iedereen er is gaan we naar binnen, na het omkleden is het douchen en goed je voeten wassen onder toezicht van de bad juf. Zou je ervaring hebben met welpen die op kamp zijn? Omdat de vakantie voorbij is, het bad eigenlijk op is voor baantjes zwemmen hebben we ongeveer het rijk alleen. Dus onbeperkt gebruik van de glijbaan, wel zonder opblaas dingen. Stoeien op de banden en drijven de plank.
Ook de eenhoorn van Lungri werd goed gebruikt. Als lunch hadden we overheerlijke stokbrood gezond gemaakt door Baghera en Lungri. We zijn gebleven tot het zwembad dicht ging de laatste moesten omschieten omdat anders het licht uitging.
Een deel ging vast wandelen terwijl de rest met de auto ging. Wisten jullie dat Nag en Chikai de helft van de weg gelopen hebben??? Applaus. Na een korte rust zijn we de gestookte Whisky van gisteren gaan proeven. Om deze vervolgens om kleur en smaak te brengen met verschillende ingrediënten (kaneel, vanille, nootmuskaat en citroensap. Onze avondmaaltijd bestond uit overheerlijke nasi.
In het donker hebben we vaten whisky over de grens naar Engeland gesmokkeld naar een lokale kroeg. We moesten wel op passen voor de grenswachten en de kuilen 😉 in het bos.
Na een mooi verhaal van Pinkeltje zijn we zoet gaan slapen.
21 augustus
🙂 We worden wakker bijna iedereen is chagrijnig. Toen gingen we stomme ochtend gym doen. Toen werden we gevangen genomen door Engelsen (Hathi en Flaps).We zaten echt letterlijk serieus vast gebonden!  We hebben smerige pap op met brood en water, zo vies (bah). Toen zijn we ontsnapt ze wilden ons ophangen (Flaps) of vierendelen (Hathi)! Toen #flaps en Hathi ruzie maakte zijn we gevlucht. Jeeeeeeeeeee ! aanvalligs aanval maar ze waren er niet dus gingen we spelletjes spelen. We gaan van de dingen die we hebben gekregen een val maken. En toen eten ! klaar.
Yrsa, Hielke en Flaps.
De ochtend vanuit Engels oogpunt.
Op deze relatief rustige ochtend word ik door de kolonel uit bed getrommeld. Wat blijkt? Gisteravond hebben de Schotten Whisky over de grens gesmokkeld. Vandaag is het dus onze taak om deze extra goed te bewaken.
Na uren wachtlopen worden we opgeschrikt. Er is een hoop herrie aan de schotse kant van de grens. De kolonel en ik verstoppen ons, klaar om te vechten. Na nog even wachten steken de schotten de grens over. We laten ze passeren om ze vervolgens in de rug aan te vallen. Na een kort gevecht overmeesteren wij de schotten. We besluiten ze mee te nemen naar Ford Norio.
Hier aangekomen besluiten wij de gevangenen een voedzame maaltijd te geven van droog brood, water en rijstepap. Onze ondankbare gevangenen lijken dit niet te waarderen en we moeten een hoop straffen uitdelen om de gevangenen in het gareel te houden.
Na overleg met de directie zijn we tot een besluit gekomen.
We hebben simpelweg geen ruimte voor zoveel gevangenen. De enige oplossing is om heb te straffen voor de misdaden.
We namen de gevangen mee naar buiten om ze op de originele Engelse manier op te hangen. Helaas heeft de kolonel hier andere ideeën over. Hij is meer van het vierendelen!
Terwijl wij hier over discussiëren, beginnen de gevangenen in opstand te komen, Hier en daar rent er zelfs een weg!
Bang dat we verloren hebben vluchten de kolonel en ik naar het Fort.. Ik hoop niet op al te grote consequenties.
SPALF (Engelse broer van Flaps)
Als eerste deden we een spel. Daar mee moesten we allemaal dingen verzamelen. Dat moet je door bij de leiding spellen te spelen en daarmee je dingen winnen. Daarna gingen we eten lekkere patat en dan corvee.
Brain Hielke en Julia
De vermoeidheid krijgt de welpen te pakken, ze staan toch minder snel op als aan het begin van de week, of zou dat komen door de whisky van gisteren 😉 Er was wel wat raars aan de hand overal lagen gekleurde papiertjes, maar wie o wie had dat toch gedaan? Flaps? Lugri, Sherekhan, Nag en Phaona of toch Chil die er gisteren was om te rijden. We weten het nog steeds niet.
Met zijn allen vertrekken we dan ook voor een rustige wandeling door ons schotse land. Bij de grens zien/ horen we een paar Engelsen, zij ons ook blijkbaar en ze nemen ons gevangen. We worden naar een fort gebracht waar we als ontbijt water en brood met Grutten smurrie krijgen. Na dit eten worden we naar buiten gebracht, welpen die naar de wc moeten krijgen van de bewaking een emmer aangereikt. Terwijl onze bewakers discussiëren wat te doen met ons ontsnappen we.
De rest van morgen zijn we bezig om via verschillende spellen (sok worstelen, schermen, puzzelen, verkleden, boogschieten, opdrukken) dingen te verzamelen om de Engelsen te verslaan. Na de lunch heeft elke clan een stukje bedacht voor de bonte avond en onder leiding van Sahi nog wat aanvullend vermaak. Ook is er een begin gemaakt aan het opruimen van al onze spullen. We aten buiten lekker patat zo van de tafel met als toetje niet een maar twee ijsjes. Deze avond begon met een speur tocht we volgde de kaarsjes door het donkere bos tot bij de grens met Engeland. hier hoorde we Engelse wachters praten, met onze lichtgevende peil en boog hebben we ze beschoten tot we er geen meer hoorde of zagen.
Terug in Schotland hoorde we de poortwachter weer, na het zingen van een aantal liedjes mochten we verder naar de raad der clans. Hier werden we geprezen voor onze moed en samenwerking. Gezamenlijk besloten we een democratie te worden met stemrecht voor iedereen boven de 18 jaar.  Terug in het clubhuis was alles gereed voor de bonte avond. Na de verplichte stukjes van de clans een aantal dansjes, cabaret en stukjes van de leiding, onder het genot van popcorn met zelf gemaakte cocktails van Flaps, werd de avond dansend afgesloten.
Het duurde tot in de vroege uurtjes voor iedereen in zijn haar bedje lag.
22 augustus
Alweer de laatste dag van ons verblijf in Schotland. De leiding staat extra vroeg op en maakt een begin met het inpakken van alles voor de terugreis, naar ons eigen mooie eiland.
De welpen worden knallend wakker gemaakt door een als schildpad vermomde Lungri en Flaps. Ze hebben nu de schone taak om alles, zonder hulp van papa of mama, weer in te pakken. Met de extra tas gekregen van Lungri aan het begin van het kamp lukt het toch.
Als ontbijt hebben we alles wat over is. yay. De ouders die rijden arriveren ruim op tijd. rond tien uur is toch ook elf uur :(. Een auto heeft pech onderweg gekregen maar met een beetje proppen en schuiven in de planning lukt het toch alles en iedereen aan boord te krijgen.
Bij het clubhuis wordt alles met vereende krachten in het welpenhok gezet en is het tijd voor de sluiting. Na vele applausjes krijgen de welpen welke voor het eerst mee waren een oorkonde.
“Wij verlaten nu Schotland maar komen zeker terug”
Op naar de douche, mama’s eten en een schoon bed.
Iedereen bedankt voor de mooie, gezellige, spannende, natte en warme dagen.