Kookworkshop (23-11-2008)

… Om je vingers bij af te likken

Na een zeer uitdagend boerengolf en deze hele drukke zomer, een zomer vol vakanties, zomerkampen, zon, zee, strand en Griekenland. (“Ja, Leanne en Viola”) Hebben twee oud leden van de Koopmanstam niet stil gezeten. Laurens Jan en Kees van Klink hebben deze zomervakantie zeer lang nagedacht over de opkomst die zij mochten organiseren namens ons en voor ons

Na een voorbereiding van heel wat werkeloze dagen (iets met een hekje, AUW!) kijken naar kookprogramma’s, Herman de Blijker en Jamie Oliver, hebben Kees van Klink en Laurens Jan van den Tol a.k.a. Bon Chef Laurent, vele recepten en andere dingen opgezocht en heeft iedereen vol verwachting uit gekeken naar 23 november.

Daisy met ingewanden

De ploeg van het dessert

Aardappels schillenEen volle keuken

kees aan het voorgerechtDe topkoks

Na deze keiharde voorbereiding arriveerde zondag 23 november op de vroege morgen elf leden van de koopmanstam op het Wantij Paviljoen te Dordrecht voor de kookworkshop onder leiding van Bon Chef Laurent, ondersteunt door zijn Linda (een Kokkin uit een restaurant in Leiden). Folker en Mirjam kwamen maar 20 minuten te laat, op zich best een mooie prestatie toch? De familie Veldhuijzen liet langer op zich wachten, Govert kan hier tekst en uitleg bij geven

De dag begon met een gezamenlijk bakje koffie, waarbij de oud leden even bij gekletst werden over het alternatieve deltafestival van de avond te voren bij de Delta Stam en waar sommige Koopmanstamleden verzeild waren geraakt. Laurens reikte het menu uit en maakte de groepsindeling bekend. Waarna iedereen voorzien van een schort en recept de keuken van het Wantijpaviljoen binnen ging.

Er was een groepje dat het voorgerecht bereidde: Romige truffelrisotto met een gepocheerd ei. Het hoofdgerecht ‘fazant op een bedje van zuurkool met aardappelpuree en spek’, werd door het tweede groepje klaar gemaakt. Het derde groepje hield zich bezig met het dessert, wat bestond uit appelloempiaatjes met ijs.

In de keuken was het een gezellige bedoeling. Er was veel te zien en te doen: de fazanten werden ontdaan van hun ingewanden, appels en aardappels werden geschild, eieren gepocheerd, fillodeeg gerold, pannen kookte en siste en de afwas werd natuurlijk gedaan.

Als echte amateurkoks gingen de Koopmanstamleden te keer met uitleg van de ervaren koks, het was leuk en leerzaam. En alsof dat niet al genoeg was, hebben we na afloop aan een mooi gedekte tafel ons eigen gemaakte lunch opgegeten onder het genot van een lekker drankje.

Aangezien we wel de klasse van de Michelin Sterren hadden, maar niet de prijzen, was deze workshop een prachtige ervaring om met elkaar mee te mogen maken.

Met dank aan:

Kees van Klink, Bon Chef Laurent en niet te vergeten, ZIJN LINDA!

Machinist van de vetpanstomende pannen

Een keuken vol mensenIedereen aan tafel

de locatie Alles nog even opruimen