Logboek ZVO zomerkamp 2017

Logboek ZVO zomerkamp 2017
Grevelingen 19 tm 28 juli 2017
 
Het was een mooie dinsdag zomer avond in Juli, morgen zouden we op kamp gaan dus tijd voor de laatste voorbereidingen. Het eten, spelmateriaal en eerste persoonlijk spullen werden aan boord gebracht voor wat een Extreem kamp zou gaan worden. Een aantal enthousiaste verkenners brachten de vletten van het vlot naar de kraak, zodat de volgende morgen geen tijd verloren zou gaan.
 
Woensdag morgen vroeg, werden de laatste boodschappen (brood is vers toch echt lekkerder) gedaan de kraak en vletten gereed gemaakt voor de afvaart. Iets na half tien was iedereen er en konden we openen. Na het sleep formeren en even wachten op de Prins Hendrik brug waren we dan echt onderweg. De reis voerde ons via de Oude Maas en Dordtse Kil naar het hollandsdiep. Onderweg werden de kampregels doorgenomen en genoten van een overheerlijke lunch. Aangekomen op het Hollandsdiep werden de zeilen gehezen en koers gezet richting de Volkerak sluizen. Een plotseling aantrekkende wind voorspelde wat regen en deed de vletten lager wal belanden. Terwijl de kraak terug voer, voor anker probeerde te gaan en Beest te water te laten, werden de heren al door een bootje van Staatsbosbeheer uit de kant gesleept, zodat alleen de dames nog opgehaald hoefde te worden. In sleep zijn we vervolgens richting de kom voor de sluis gevaren waar we de eerste nacht zullen overleggen. Hier hebben we nog even gezeild, het zwembad opgeblazen, rond gevaren op een surfplank achter een bootje enz. Het avond bestond uit een Mexicaanse gehaktschotel van Yrsa. Daar we afgesproken hadden om geen corvee rooster aan te houden werden de taken verdeeld over iedereen. (alleen het logboek waren we vergeten). Voor het avond spel wilde we naar de kant, alleen was de eerste locatie net niet te bereiken, waardoor we uitweken naar de steiger van de sluis. Op het landhoofd was het tijd voor een smokkelspel. Na de terugvaart (in twee ploegen, allemaal in Beest past niet) hebben we wat gedronken en zijn we naar bed gegaan.
 
Donderdag, acht uur ging de wekker, maar de meeste verkenners waren al uren wakker. Na een goed ontbijt, met gebakken lucht en het smeren van een lupa volgde het gebruikelijke corvee. Voor we konden afvaren hebben we eerst geoefend met het hijsen van het tuig, steeds sneller tot het binnen de twee minuten lukte. Na het doorvaren van de Volkerak sluis werden de witte motoren gestart en was het tegen de wind in op weg richting de Krammer. Beest werd gesleept door een vlet zodat er een bootje was om even bij de anderen te kijken. Na een kleine 4 uur dobberen waren de vletten uit het zicht verdwenen en draaide de Kraak om om ze te weer op te halen. De wind was ondertussen toegenomen en de regen kondigde zich al aan. De eerste twee vletten, welke ondersteuning hadden van leiding aan boord, formeerde al zeilen een sleep achter de kraak. De laatste kwam niet lekker door de wind en ging uit eindelijk midden op het water voor anker. Deze vlet werd door de kraak op gepikt, eigenlijk parkeerde de kraak de laatste vlet in sleep naast deze vlet. Met het motor van de kraak lekker snorrend ging we weer op weg naar de Krammersluizen, onderweg kwam er nog een hoosbui over en stonden er redelijke golven zodat iedereen die niet zijn regenpak aan had goed vochtig werd. Gelukkig viel de meeste regen naast ons en er bestaat er geen slecht weer, alleen slechte regenkleding ;). Bij de sluis aangekomen konden we gelijk naar binnen waarna iedereen even snel wat droogs kon aantrekken, iets te snoepen pakken, het was onder tussen al vijf uur namelijk. Het uitvaren van de sluis ging niet heel soepel, gelukkig wel beter dan het strijkijzer wat zichzelf op de kant had gelegd. na de sluis zaten we dan eindelijk op zoutwater, wat ruikt dat toch anders. Met een klein uurtje varen zagen we de Grevelingensluis, deze bleef even dicht omdat er een wachtschip in lag dat met het eten op hun vletten wachtte. (Blijkbaar vonden ze het te hard waaien waar ze lagen en zochten ze een rustigere plek). Bij het wachten voor de sluis kwamen twee vletten tussen de palen zodat ze even moesten roeien. Om het binnen varen te versnellen hebben we de vletten gelijk meegenomen. Na de sluis was het nog een klein stukje varen naar de  mosselbank alwaar we zouden overnachten. Bij de sluis hadden we een opstapper, Max kwam ons een paar dagen versterken. Met deze versterking werd er snel begonnen aan het schillen van de aardappels voor de stamppot andijvie. Na het afmeren, de kraak wiegde een beetje op de golven en het nacht klaar maken van de vletten, smaakte de stamppot heerlijk, of was het omdat het al 22.00 was????? Corvee, chillen en bedtijd.
 
Vrijdag, iets voor achten, wat een rust de meeste liggen nog lekker in bed. Vandaag gaan we naar Dwars in de weg. Gisteren is de verkenners verteld dat de kraak deze keer niet omdraait om ze te komen halen, dus ze zijn wel wat zenuwachtig. Gelukkig blijkt na het ontbijt dat de zon schijnt en er een zacht briesje uit de juiste hoek staat, zodat ze voor het lapje kunnen varen. Na het oefenen met tuig hijsen, dat zijn tenslotte je motoren. Het op de Kraak leggen van Beest, vertrokken de vletten, de kraak zou later volgen. De leiding wilde eerst nog wat krabben vangen. Halverwege haalde de Kraak de vletten in en waren ze toch nog eerder op de plaats van bestemming. Hier meerde we af naast een groep uit Roermond. De middag werd gevuld met zwemmen (alle opblaasmiddelen werden opgeblazen), surfen, het eiland verkennen, paarden aaien enz. Het avond eten bestond uit pasta groene pesto met snijbonen. Na het avond eten was tijd voor leuke dingen, een aantal gingen zeilen (Ilse, Huub, Max en Diederik) De rest deed een spel op de kant en een aantal in de kraak. De avond ging voorbij, het werd bed tijd, maar waar waren de zeilers met de laatste vlet. De bemanning van de achtergebleven vletten ging van slapen en van de missende vlet in het ruim. Rond een uur kwam de vlet weer terug, iets met het ging zo lekker dus nog een eiland geprobeerd te ronden. Snel de slaapspullen neer leggen en naar bed.
 
Zaterdag: het regende een beetje dus we staan later op, nou ja de meeste, de schipper geniet in alle rust van een kopje koffie van de opkomende zon. We moeten boodschappen doen, naast wat te eten heeft de leiding dringen behoefte aan oordopjes, daar iemand genoeg hout zaagt om de winter door te komen. Daar de verkenners ook wel de stad (Brouwershave) in willen zeilen we met twee vletten die kant op. Na bij de haven afgemeerd te zijn gaat iedereen zijn/haar weg wel minimaal met zijn tweeën lopen. Bij de lokale vis tent wordt kibbeling genuttigd, we hebben wel eens betere gegeten…. Met alle inkopen zijn we weer richting de kraak geroeid. Deze middag gingen een vlet nog zeilen en een aantal de paarden opzoeken om ze de gekochte wortels te voeren. Het avondmaal bestond uit erwten soep,was het echt het weer voor met deze wind en regen. aangevuld met een tonijnsalade en stokbrood. Als toetje hadden we zelf geplukte bramen, maar iedereen ging toch voor het Danotje toetje. Na het corvee hebben we een avond wandeling over het eiland gemaakt. Na het tandenpoetsen bleven de bootslieden nog even zitten en hebben woorden als bruine fruitschaal, zalf en gij zal niet roeren… geleerd.
 
Zondag: Na een rustige nacht, de oordopjes houden toch iets tegen 🙂 stonden we rond acht uur op, na het gebruikelijke ritueel was het tijd om de vletten weer op te tuigen. Ondertussen werd Daan opgehaald in Brouwenshaven om ons de rest van het kamp te vergezellen. Nu we compleet waren vertrokken we richting de Brouwerdam, onderweg hadden we nog een verfrissend buitje tegen het zout. Met een heerlijk zonnetje werden we bij de dam verwelkomt door een zeehond. De verkenners vertrokken met een vlet naar de dam, alwaar zij na het eten van een bakje kibbeling, patat enz. begonnen aan hun wandel hike onder leiding van Max. De Kraak voer ondertussen met de vletten een stukje verder richting Haven Middelplaat. Hier werd een jachtje een beetje zenuwachting maar de kraak kwam netjes en beheerst aan de palen terecht, wij vragen ons nog steeds af of ze wel langer waren als 15 meter. De verkenners hadden de kraak in een keer gevonden en vulde hun middag met, krabben vangen, surfen, zwemmen, varen met Beest en zeilen. Voor het avond eten werd alles naar de kant geschouwd want we gingen namelijk BBQen, Na de corvees en het nacht klaar maken van de vletten was het tijd voor iets wat alleen in het donker kan…. Nee natuurlijk niet, die komt later pas. Een Nerf gevecht met glowindedark pijltjes. Snel werd alles in het ruim verplaatst zodat er hindernissen ontstonden om achter te schuilen en een black light zorgde voor het enigste licht. Na een aantal potjes was het tijd om te gaan slapen, want morgen stond er wat leuks op het programma. Ilse was hier in de buurt geweest en wist wel een paar opties: 1 het stand; 2 een glijbaan; 3 surfen; 4 een binnenzwembad.
 
Maandag: Wat is het rustig slaap iedereen nu nog? Dan moeten we ze maar wakker maken, met wat moeite staat iedereen op. Hebben jullie zin in pannenkoeken als ontbijt? Ja lekker, dan gaan we die bakken. Hierdoor konden we wat later aan tafel maar dat was niet erg. Deze ochtend kwam ook Suzanne aan boord om de rest van het kamp mee te gaan. Nu we echt compleet zijn pakken we onze zwemspullen shampoo en lupa. Na het afsluiten van de Kraak vertrekken we richting ons doel. Namaten we dichter bij komen wordt het duidelijk dat we naar de waterjump (een grote glijbaan) gaan. Eerst snel een wetsuit aan en dan genieten van het vliegen, rare sprongen, hard neerkomen en weer doorgaan. Na het douchen en de lunch, waarbij de leiding nog iemand onder een kar vandaan gehaald heeft, gingen we naar het stand. Hier hebben we heerlijk gezwommen, gezond, van ijs genoten, met zand gespeeld en onze kunsten op een skimboord getoond. Na een stevige wandeling terug was het uitrusten tot de Nasi klaar was. Na het eten hebben we de Kraak omgebouwd tot een Filmzaal en zijn we gezellig een extreme film gekeken tot de accu’s zover leeg waren dat de omvormer uitviel. Hierdoor konden we lekker naar bed, toen iedereen net lekker lag te slapen kregen we bezoek van een vreemde man die eigenlijk iedereen wel kent, maar zijn naam niet noemt. Na zijn bezoek zijn we weer zoet, met een aantal nieuwe zeebonken als , Ria Rietkraag (Danielle), Saar Schep (Yrsa), Karel Korvijnagel (Daan), Zep Zeewier (Brian), Fiep Fonteinkruid (Gijs), Arie Aalscholver (Huub) rijker.
 
Dinsdag, Gaaaap, nu al, ik lig nog zo lekker. Ja we gaan echt opstaan, want vandaag begint de echte Hike, lekker twee dagen zonder verk… eu leiding. Na een goed ontbijt werden de vletten klaar gemaakt om weg te gaan, de bootlieden kregen op het achterdek van de kraak te horen dat ze de volgende dag om 14.00 in de buurt van de Mosselbank moesten zijn en hoe ze daar kwamen en waar te overnachten mochten ze zelf weten. Der waren 3 regels: 1 het moet leuk zijn voor iedereen; 2 de kraak ligt bij Brouwershaven dus jullie niet; 3 laat weten waar je ligt dan komen we even langs; 4 wees extreem. Aan het einde van de middag lagen ze bij de Hompelvoet en het bleef daar nog lang onrustig. De leiding bracht ze een kort bezoekje, waarna zij ook voor hun eigen eten gingen zorgen, met live muziek (jammer dat de zang en de instrumenten onderling net niet synchroon liepen :P).
 
Woensdag uitslaap dag althans voor sommige, andere waren alweer vroeg in de weer. Vandaag is de wissel van Marc en Niels. De laatste komt en de eerste gaat. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de aanwezige auto om boodschappen te doen. Na de laatste keer dit kamp in een lokale winkel geweest te zijn en een ontbijt gingen we op weg. Bij de overnachtingsplek van de verkenners bleek deze al verlaten. Ze zouden toch al niet op de eindbestemming van de Hike zijn? Ja wel, daar zeilde ze al keurig ruim op tijd rond. Terwijl “Amigo” uit de luidspreker klonk en de schipper raar aan het springen was ging de kraak voor ander en meerde de vletten een voor een af. Na het uitruimen en opruimen van de vletten was het tijd om heerlijk af te koelen in het water, wat bij te praten en te genieten van de een rust momentje. Aan het einde van de middag gingen we in sleep door de Grevelingen sluis naar de vluchthaven van Bruinisse, om te overnachten. We meerde af met hoog water, zodat we makkelijk op de kant konden stappen. Na het afmeren verliet Luke ons, zodat hij op vakantie kon gaan met zijn ouders. Deze avond hebben we geprobeerd ons haar zo extreem mogelijk te maken met behanglijn, wat overigens best glibberig is en niet bij iedereen het zelfde effect had. Na het zwemmen en het douchen met warm water uit de pan, was het tijd om te eten. De wraps smaakte heerlijk, alleen het juist vouwen is nog een uitdaging. Na de corvees moesten we al met de ladder de kant op voor een beetje rennen, vliegen, vallen en weer opstaan. Bij terugkomst was de Filmzaal al weer in gericht voor deel 2 van de film. Voor heb die niet tijdens de film inslaap waren gevallen was het ook bedtijd.
 
Donderdag: Nu al opstaan? ja we hebben een lange dag te gaan. Na het gebruikelijke vertrokken we in sleep richting de Krammersluizen. Hier scheidde de wegen van de Kraak en vletten. Niet alleen omdat we beide in een andere kolk lagen, maar ook omdat de vletten zeilend het Volkerak over zouden gaan. Na de sluis zaten we weer op zoet water, toch ook wel weer lekker. De vletten vlogen, in tegen stelling tot dag 2, met wind mee over het water. In de loop van de middag bereikte we de Volkeraksluizen, met wind mee was het afmeren even stressen, maar het ging prima. Na de sluis was het een klein stukje varen naar Willemstad waar we lekker aan de kade mochten liggen. Deze stad hebben we verkend door middel van een foto speurtocht, waarbij iedere bak zoveel mogelijk foto’s moest vinden en om zes uur terug moest zijn voor het eten. Dit bestond uit Vissticks met friet en appelmoes. De dames hadden de meeste foto’s gevonden en hoefde als prijs geen corvee te doen en kregen een bak snoep. Na de corvees waarbij ook voor de eerste keer bovendeks gedaan werd met veel water.. en de vletten werden opgeruimd was het tijd voor de bonte avond. Daar er weinig animo was voor dansen hebben we spelletjes gedaan, een avond wandeling en een bruine fruitschaal weg gewerkt, met twee borden zodat er ook geroerd kon worden. Als verrassing mochten de verkenners gezellig allemaal in het ruim slapen. Dit nadat we voor Niels gezongen hadden omdat hij jarig was.
 
Vrijdag: Bij de ochtend gloren voer de kraak af, omdat iedereen aan boord van de kraak lag, hoefde de meeste niet op te staan. In je eentje losgooien en achteruit de haven uit is best leuk om eens te proberen :). Voor de wind met lekkere golven gingen we op weg naar Huis. Via het Hollands-Diep kwamen we op de Nieuwe Merwede, bij het sturen om een ton  kwamen de golven even van op zij, zodat de oude dame een beetje slingerde 🙂 gelukkig bleef het meeste staan. Daar het op de Nieuwe Merwede wat golfde zijn we door de Ottersluis op het Wantij voor anker gegaan. Hier hebben we eerst genoten van een heerlijke brunch met poffertjes. Vervolgens was het tijd om de handen uit de mouwen te steken, want alle bagage en spullen moesten aan dek en de hele kraak gesopt. Na dit harde werken vertrokken we dan echt richting huis, de vletten werden door de kraak bij het vlot los gegooid en zij voer terug naar het clubhuis. Gezamenlijk werd alles van boord gehaald in record tempo zodat we klaar waren voordat de eerste ouders kwamen. Na het maken van de groepsfoto was het tijd voor de sluiting, hier kon ook iedereen zijn verloren spullen terug krijgen door het doen van burpees. Na nog wat formaliteiten was het tijd voor afscheid, we gaan jullie missen. Geniet lekker van jullie douche en schoon bed. 
 
# Grevelingen; #Extreem; #ZVO; #Er is geen maar, na JA; #Burpees; #Opblaasspullen; #Zoutwater; #Geen muggen; #Ducktape bal; #Regen; #Wind; #Nerfgevecht; #Goed eten; #Met zijn allen; #Gebakken lucht; #Snurken; #Krabben vangen; #Glijbaan
 
Dit kamp werd mede mogelijk gemaakt door: Diederik, Daisy, Marc, Max, Suzanne, Niels, Ilse, Yrsa, Danielle, Quinten (aka Mr. Q), Luke, Gijs, Daan, Nick, Huub, Brian en uw schrijver Erwin
 

Aanpassing contributie

Zo tegen het einde van het jaar is het naast het opmaken van de balans, wat hebben we toch een hoop mooie dingen kunnen doen, ook tijd om vooruit te kijken. Door teruglopende subsidie en stijgende kosten zijn we genoodzaakt om onze contributie en kampbijdragen voor 2016 aan te passen.  Met deze kleine aanpassingen denken wij komend jaar weer een mooi, uitdagend programma te kunnen bieden. Zo beginnen we 8 januari met nieuwjaarsborrel  om 20.00 in ons clubhuis. Aanmelden kan door te e-mailen naar nieuwjaarsreceptie.

Op de website kunt u de nieuwe bedragen voor contributie en de kampbijdragen vinden.

Mocht u vragen hebben dan kunt u deze stellen aan onze penningmeester, hier kunt ook aangeven dat u gebruik wilt maken van automatische incasso.

De data van de zomerkampen 2015 zijn bekend

De zomerkampen zijn natuurlijk het hoogtepunt van het jaar voor iedereen, om deze niet te missen is het belangrijk dat ouders hun vakantie hierom heen plannen. Daarom hieronder de data voor de zomerkampen.
De overige data (voor- en najaarskampen en andere bijzondere opkomsten) vind je onder de agenda.

Welpen                           15 t/m 22 augustus
Zeeverkenners Ochtend  11 t/m 20 juli
Zeeverkenners Middag    12 t/m 21 augustus
Wilde Vaart                      1 t/m 10 augustus
Loodsen                           22 t/m 31 juli