Zeeverkenners (Waterscouts)

De zeeverkennerstakken bestaan uit jeugdleden in de leeftijd van 11-16 jaar. Zij hebben elke zaterdag opkomst. Tijdens deze opkomsten leren zij spelenderwijs omgaan met boten, leeftijdsgenoten en verantwoordelijkheid. Tijdens de programma’s leren de jongeren spelenderwijs zeilen, roeien en de regels op het water. Nieuwe leden leren snel de basisbeginselen uit het installatieboekje. Voor de oudere leden zijn er doelgerichte trainingen op het gebied van varen, zoals vaarregels en instructie over zeiltechniek. Na enige tijd kunnen de leden de landelijk erkende CWO kielbootdiploma’s halen.

De zeeverkenners zeilen op het Wantij of de Nieuwe Merwede. Jaarlijks zijn er activiteiten met andere scoutinggroepen in de regio, zoals de regionale zeilwedstrijden, Jamboree-On-The-Air-Internet, gezamenlijke kampen en activiteiten, zoals bijvoorbeeld een ouderdag.

Opkomsten

Bij de zeeverkenners hebben we twee takken: de ochtend- en de middagtak. De naam verraad al wanneer de wachten hun opkomsten hebben.
De ochtendverkenners draaien van 10:00 uur tot 13:30.
De middagverkenners draaien van 13:00 uur tot 16:30.
De bemanningen van de boten draaien in de regel altijd in dezelfde samenstelling (dit noemen we een bak), al kan het een keer gebeuren dat er zo weinig mensen van een bak zijn, dat we bakken samenvoegen.
In de zomer wordt er tijdens de opkomsten vooral gevaren op het Wantij tussen de Prins Hendrik Brug en de Wantijbrug (N3).
Hierbij maken we gebruik van de lelievlet, de standaard boot van Scouting Nederland. Als de wind ons in de steek laat gaan we ook wel eens het Wantijpark in om een spel te spelen.
Een beetje regen doet ons niks, maar als het echt bar en boos wordt, dan kunnen we altijd terugvallen op ons eigen ruimte in het clubhuis.
In de winter onderhouden de verkenners zelf de boten. Ze schuren en schilderen het houtwerk en het casco. Naast het feit dat ze daarmee zelf de krassen en botsingen uit het zomerseizoen moeten repareren, leren ze zo ook over het onderhoud en gebruik van de materialen.

Kampen

Bij de zeeverkenners hebben we een aantal kampen per jaar.
Het belangrijkste kamp is natuurlijk het 10 daagse zomerkamp. Deze vind jaarlijks in een ander deel van Nederland plaats.
Verder zijn er nog drie weekend kampen: paas-, pinkster- en herfstkamp. Onder het kopje verslagen kunt u de verhalen lezen van voorgaande kampen.

Dagje komen kijken of nog vragen?

Lijkt je het leuk om een keer te komen kijken of heb je nog vragen over de verkenners, vul dan het contactformulier in.