De Wilde Vaart (Explorers)

De Wilde Vaart is een aparte speltak binnen de Willem de Zwijgergroep. De ploeg bestaat momenteel uit circa 10 leden, van tussen de 16 en 18 jaar. In het voorjaar en in het najaar komen de verkenners die dan 16 jaar zijn geworden dat jaar, over naar onze tak.

Wat doen de Wilde Vaarders?

De Wilde Vaart komt elke zaterdag bij elkaar. Zij verzamelen in hun eigen hok, in clubhuis Dillenburg aan het Wantij. De opkomsttijden zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur. Na het doorspreken van de dag, wordt er naar gelang het programma gezeild, wat aan onderhoud gedaan of een alternatief programma uitgevoerd.

Zeilen

De Wilde Vaart vaart met hetzelfde materiaal als de verkenners en de loodsen namelijk lelievletten en een Lelieschouw. Het vaarwater is het Wantij of de Merwede, Hollandsch Diep of de Biesbosch. Tijdens weekenden of zomerkampen worden andere bestemmingen bezocht, zoals de Zeeuwse stromen of het IJsselmeer en de Waddenzee.

Kampen

Per jaar worden er een aantal vaste kampen gedraait waarbij de wilde vaarders zelf de ideeen aandragen en uitwerken, zowel voor de vaarroute, het programma, en natuurlijk ook de plannen voor het eten met de bijbehorende boodschappen.

Tijdens de langere stukken worden de boten gesleept door het wachtschip, tijdens de sleep wordt de wilde vaart ook geacht mee te werken aan boord, hieronder worden verstaan het varen met het wachtschip (onder begeleiding) en het smeren en onderhouden van technische installaties aan boord (onder begeleiding).

Hiernaast is natuurlijk altijd tijd voor het leggen van een kaartje of het bakken van de nodige tosti´s en wentelteefjes.

Er worden per jaar 3 kleine weekendkampen gehouden en een 10 dagen durend zomerkamp.

Hiernaast wordt er ook aan alternatieve kampen gedraait zoals het roei evenement MTC wat ook een een heel weekend vult met wedstrijden en natuurlijk ook de bijbehorende feestjes.

Het hoogtepunt is toch ons zomerkamp ergens in Nederland met ons wachtschip de IJzeren Kraak.

Onderhoud

Tijdens het winterseizoen wordt er samen met de loodsen aan het varend materieel gewerkt. De boten worden uit het water getakeld en binnen gelegd. Daar vindt het winteronderhoud plaats. Boten en het houtwerk worden opnieuw in de lak gezet.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden en wil je een keer komen kijken? Of heb je vragen over de Wilde Vaart? Vul dan het contactformulier in.